loading

Kürtaj gebeliğin cerrahi yöntemler ile sonlandırılması işlemidir. Günümüzde vakumlu kürtaj yöntemi sayesinde komplikasyon oranı oldukça azdır. Fakat yine de en nihayetinde kürtaj cerrahi bir işlemdir ve tüm cerrahi yöntemler gibi kürtajın da bazı riskleri mevcuttur. Bu risklerin bazıları şunlardır:

1- Asherman sendromu: Rahim içinde yapışıklık gelişmesi durumudur. Bu olgularda hem yeniden adet görmek hem de yeniden hamile kalmak zorlaşabilir. Tekrarlayan kürtaj ya da rahim enfeksiyonu gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Kürtaj sonrası verilen reçetenin düzenli kullanılması önemlidir. Tekrarlayan kürtaj işlemlerine girmemek adına gebelikten korunma yöntemlerinin en baştan uygulanması önemlidir. Çözümü histeroskopi ile yapışıklıkların açılmasıdır. Histeroskopi kamera yardımı ile rahim boşluğunun değerlendirilmesi ve varsa yapışıklıkların cerrahi olarak açılmasıdır. Histeroskopi de yine aynı şekilde günübirlik bir işlemdir.

2- Kürtaj sonrasında enfeksiyon gelişebilir. Kürtaj her ne kadar tek kullanımlık ve steril malzemeler yardımı ile yapılsa ve sonrasında uygun antibiyotikler kullanılsa da, yine de unutulmamalıdır ki her cerrahi girişim enfeksiyona adaydır. Bu nedenle işlem sonrasında kötü kokulu akıntı, ateş, ciddi halsizlik olması durumunda doktorunuza başvurunuz. Çözümü uygun antibiyotikler ile enfeksiyonun tedavi edilmesidir.

3- Rahmin duvarı zedelenmesi: Çok nadir olsa da kürtaj esnasında rahim duvarı zarar görebilir ya da delinebilir. Geçmişte en çok metal küretler ile yapılan kürtaj nedeniyle bu sorunla karşılaşılmaktayken, günümüzde vakumlu kürtaj yöntemi sayesinde bu komplikasyona neredeyse hiç rastlamayız. Yine de normalden daha fazla öne ya da geriye dönük rahim ya da çok sıkı rahim ağzı olan kişilerde bu risk gerçekleşebilir. İşlemin ultrason eşliğinde yapılması bu riski minimale indirecektir. Çözümü: rahim delinmesi genellikle hiçbir ek tedaviye ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden ve tam olarak iyileşir. Geride iz kalmaz.

4- Parça kalması: Gebelik boşaltılırken bazen geride küçük parçalar kalabilmektedir. Önlem olarak işlemin ultrason altında yapılması ve kürtajdan sonra kişi anesteziden uyandırılmadan önce ultrasonla rahim içinde parça kalıp kalmadığının kontrolü yapılmaktadır. Bu sayede kürtaj sonrası rahim içinde parça kalması ihtimali minimal olmaktadır. Çözümü: Revizyon kürtaj yapılarak rahim içinde kalan parçalar varsa temizlenir. Günümüzde hem vakumlu kürtaj tekniği hem de işlemin ultrason altında yapılması sayesinde bu problemlere nadiren rastlanmaktadır.