Kürtajdan Sonra Gebe Kalma
Kürtajdan sonra hamile kalınamayacağı düşüncesi son derece yanlıştır. Kürtaj olduktan sonra tamamen sağlıklı bir hamilelik süreci geçirilebilir. Fakat özellikle çok sayıda kürtaj geçiren ya da tekrarlayan rahim enfeksiyonu olan kişilerde nadiren de olsa rahim içi yapışıklık gelişebilir. Bu durumda kişiler gebe kalmakta sorun yaşayabilirler. Fakat bu problem Histeroskopi adı verilen bir yöntemle giderilebilir. Dolayısıyla çok nadir karşılaşılan rahim içi yapışıklık durumu gelişse bile uygun tedaviler mevcuttur. Burada en önemli konu, kürtajın bir doğum kontrol yöntemi gibi kullanılmamasıdır. Kürtaj en nihayetinde cerrahi bir işlemdir ve her cerrahi işlem gibi bazı riskleri söz konusudur. Bu nedenle en başından gebelikten korunmak daha önemlidir. Yine de istem dışı gebelik oluştuysa ya da istenmeyen gebelik nedeniyle kürtaj istemi mevcutsa, kürtaj yasal bir haktır ve günümüzde vakumlu kürtaj sayesinde komplikasyon oranları oldukça düşüktür.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj Diyarbakır, cerrahi teknikler kullanılarak gebeliğin sonlandırılması işlemine verilen isimdir. Günümüzde kürtaj işlemi, çoğunlukla vakum yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Kısa süren bir işlem de olsa kürtaj sonuçta cerrahi bir operasyondur ve hem doktorun hem de hastanın dikkat etmesi gereken durumlar vardır.
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki
Kürtaj işleminden sonraki ilk cinsel ilişki için 1-2 hafta beklenmesi önerilir. Çünkü kürtajdan sonra belli bir süre rahim ağzı açık kalır ve zaman zaman kanama görülebilir. Enfeksiyon gelişmesi riskine karşı 1-2 hafta cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez. Rahim enfeksiyonu kişinin gelecekteki hamilelikleri için risk teşkil edebilecek ciddi bir durumdur.
Kürtaj Sonrası Gebelik
Kürtajdan sonra hamile kalmak için ne kadar beklemeliyim? Kürtaj yaptırdığım için ileride bebeğime birşey olur mu? gibi sorular kürtajla ilgili merak edilen konulardan bazılarıdır. Kürtaj sonrasında kişinin hamile kalması için gereken süre için net birşey söylemek mümkün değildir. Fakat kürtaj sonrası gebeliğin en az 3 ay ya da 2 adet dönemi kadar ertelenmesi önerilmektedir.
Kişinin ilerleyen dönemlerde sağlıklı bir gebelik geçirmesi için kürtaj operasyonun nasıl ve hangi koşullar altında gerçekleştirildiği önem taşımaktadır. Kürtaj operasyonundan yaklaşık 1 ay sonra sonra üreme sistemi yeniden çalışmaya başlar ve yeniden hamilelik ihtimali başlar . Bu nedenle yeni bir gebelik istense bile kürtaj sonrası ilk 3 ay kişiler gebelikten korunmalıdır. 3 ay sonrasında ise gebelik planlanabilir ve sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilir.
Kürtaj işleminden sonra hasarlı rahim dokularının yenilenmesi 1 adet döngüsü süresinde tamamlanır. Yine de 3 ay ya da 2 adet döngüsü geçirdikten sonra hamile kalınması, anne adayının psikolojik ve fiziksel olarak kendini tekrar gebe kalmaya hazır hissetmesi açısından önem taşımaktadır.